TETRAPAREZA SPASTICA reprezinta un grup de tulburari cerebrale neprogresive, caracterizate prin anomalii ale mobilitatii si posturii, datorate unei dezvoltari anormale sau distrugerii neuronilor motori centrali in perioada prenatala, in cursul nasterii sau dupa nastere. Afectarea motorize este frecvent acompaniata de tulburari senzoriale, cognitive, de comunicare, perceptie, comportament sisau convulsii,epilepsie.
Paraliziile cerebrale pot fi clasificate in functie de etiologie (genetica sau metabolica; vasculara, infectioasa sau traumatica), in functie de momentul afectarii(prenatal, perinatal, postnatal), de tipul anomaliei de miscare, de topografia manifestarilor, de gradul severitatii afectarii motorii.
Dupa severitate sunt forme usoare, moderate, severe
Dupa natura anomaliei de motilitate, cuprinde sindromul spastic, dischinetic,ataxic si sindroamele mixte
Dupa membrele afectate, sindromul spastic se clasifica in:monoplegie/ monopareza, paraplegie/parapareza,diplegie/dipareza, tetraplegie/ tetrapareza
Caracteristic formei spastice a paraliziei cerebrale este sindromul spastic: muschii afectati sunt spastici, cu hipertonie piramidala, contracture predomi- nant pe muschii flexori la membrele superioare sip e extensori la membrele inferioare mai ales la nivelul musculaturii distale. Semnul characteristic este “fenomenul lamei de briceag”. Starea de hipertonie poate evolua in timp catre fixare, devenind permanenta cu aparitia retracturilor musculare. Retracturile pot genera anomalii de postura si deformari ale membrelor afectate.
Tetrapareza spastica este forma cea mai severa de paralizie cerebrala, frecvent asociata cu microcefalie, epilepsie, retard mental, sunt afectate toate cele patru member, mersul chiar asistat de multe ori este imposibil si depinde de nivelul inteligentei copilului.
Caracteristici:
Sunt prezente semnele piramidale (afectarea mobilitatii voluntare, hipertonie, hiperreflectivitate osteotendinoasa, semnul Babinski este pozitiv) la cele patru member generalizate
Semen de intarziere in dezvoltarea neuromotorie
Tonusul musculaturii extensoare a coloanei vertebrala este insufficient dezvoltat
Membrele superioare sunt flectate, adduse, pumnii foarte stransi
Membrele inferioare- contracture intense a adductorilor coapsei si picior equin accentuat
Tulburari de vorbire, limbaj, tulburari de deglutitie, masticatie
Obiectivele programului kinetic
Reducerea spasticitatii
Prevenirea retracturilor musculare
Cresterea amplitudinii de miscare
Reeducarea controlului motor si echilibrului
Reeducarea prehensiunii
Modalitati terapeutice
In decizia terapeutica se utilizeaza gradat metodele de le cele conservative pana la cele radicale chirurgicale, uneori combinandu-le in functie de nivelul functional si gradul de severitate al spasticitatii. Progresia terapeutica este urmatoarea:
metode de prevenire a spasticitatii
interventii terapeutice-fizio- kinetoterapie
posturare –ortezare
Metodele de terapie fizicala folosite:
strechingul prelungit, sustinut
mobilizari articulare
electroterapie, ultrasunet, laser, magnetoterapie
electrostimulare functionala
cresterea fortei musculare a antagonistilor muschilor spastici
hidrokinetoterapie
terapie neuromotorie Bobath