Ruptura de ligament reprezinta cel mai sever grad de lezare ligamentara ce survine in urma exercitarii unui stres major la nivelul articulatiei, dincolo de posibilitatile normale de functionare ale acesteia.
Cele mai dese rupturi ligamentare apar la nivelul articulatiilor vulnerabile, respectiv genunchiul sau glezna, insa pot fi localizate uneori si la celelate incheieturi (umar, cot, mana, etc).
Dintre toate tipurile de leziuni intalnite la nivelul genunchiului, ruptura de LIA este cea mai frecventa. LIA actioneaza ca un stabilizator al genunchiului, impiedicand tibia sa faca o miscare de alunecare inainte, astfel incat o ruptura a ligamentului cauzeaza instabilitate.
Cele 3 grade de severitate ale leziunii de ligament sunt:
- Gradul I – ruptura usoara a ligamentelui
- Grad II – ruptura moderata a ligamentelui
- Gradul III – ruptura completa a ligamentului
Tratamentul pentru ruptura de ligament depinde de gradul de severitate si de localizarea leziunii. La persoanele tinere, atletice, ruptura de ligament incrucisat este, de obicei, operata.
Daca este posibil, se recomanda mai intai tratamentul conservator. In cazul in care acesta nu aduce beneficii, interventia chirurgicala va fi cel mai probabil necesara. Exercitiile de kinetoterapie sunt incepute devreme pentru a antrena tesutul muscular si pentru a imbunatati proprioceptia/coordonarea.
In faza initiala de recuperare este recomandat ca pacientul sa nu calce pe piciorul afectat. In functie de leziunile ligamentului se folosesc orteze care ajuta la diminuarea durerii si evitarea intinderii ligamentului.
Fizioterapia este recomandata pentru toate rupturile partiale de ligament, pentru a restabili complet functionalitatea membrului si pentru a preveni o posibila instabilitate care predispune la accidentari.
Repausul fizic este important. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa inceapa sa efectueze si exercitii usoare cu membrul afectat, pentru ca articulatia sa nu devina rigida si instabila in timp. Lucrand cu un fiziokinetoterapeut, pacientul va efectua anumite exercitii care vor creste flexibilitatea si forta articulatiei afectate.