MASAJUL TERAPEUTIC

Deblochează tensiunile musculare şi elimină edemele

Masajul terapeutic este o componentă a masajului sportiv, în condiţiile în care persoana prezintă structuri musculare blocate. Masajul terapeutic parcurge 3 etape, corespunzătoare unor tipuri distincte de masaj: masajul terapeutic, drenajul limfatic şi masajul somatic.


Trei etape de masare pentru un efect general de relaxare 


Masajul terapeutic în general are ca scop reabilitarea acelor structuri ale corpului uman pentru care pragul de adaptare la efort a fost cu mult depăşit în mod repetat şi pe timp îndelungat, ducând la blocaje cum sunt contracturile musculare, întinderea musculară sau edemul muscular, care este o suferinţă îndelungată a muşchiului.

Masajul terapeutic se adresează diverselor afecţiuni în mod diferit. În caz de contractură musculară, se execută un masaj specific, care este perpendicular pe fibra musculară, combinat în acelaşi timp cu un drenaj limfatic şi un masaj somatic.

 
Masajul terapeutic are rol deblocant, după care urmează drenajul limfatic care are rolul de a îndepărta din zona afectată o cantitate mare de toxine. Această cantitate de toxine există la nivelul structurilor afectate, care devin dureroase, ceea ce în mod obişnuit se numeşte „febră musculară”. Prin drenaj limfatic, toxinele sunt deversată din celulă în spaţiul dintre celule sau în spaţiul dintre structurile musculare. Dacă nu se efectuează drenajul limfatic, zona respectivă se poate transforma într-o zonă edematoasă.

După ce se efectuează drenajul limfatic se efectuează un masaj somatic, adică un masaj de relaxare a zonei respective.

Trebuie precizat că prima fază a masajului terapeutic nu este un masaj plăcut, ci unul în care se „brutalizează” muşchiul şi structura afectată. Structura musculară este forţată să se relaxeze, motiv pentru care este resimţit ca un masaj mai dureros.

Drenajul limfatic este un masaj plăcut în care se acţionează pe corp pe o zonă mai mare, în acelaşi timp deversând toxinele spre cisternele limfatice, adică în ganglionii limfatici şi de aici să treacă în sistemul circulaţia limfatică generală.

Iar ultima parte din masajul terapeutic este masajul somatic care este într-adevăr unul nedureros, de relaxare, care a devenit independent şi se adresează tuturor persoanelor care vor să scape de încordare, dureri musculare şi mai ales de stres.

Beneficiile masajului terapeutic

√ Intensifică circulația, astfel organismul furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive în țesuturi și organele vitale;

√ Calmează durerile cronice;

√ Rezolvă problemele posturale și articulare;

√ Facilitează funcționarea mușchilor și articulațiilor;

√ Crește tonusul muscular;

√ Înlătură oboseala fizică și psihică;

√ Permite corpului să se vindece natural;

√ Crește vigilența și îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare și înlătură migrenele;

√ Normalizează ritmul cardiac;

√ Echilibrează sistemul nervos;

√ Contribuie la recăpătarea elasticității pielii;

√ Îmbunătățește ritmurile metabolice ale organismului;

√ Crește mobilitatea și flexibilitate articulațiilor și a întregului organism;

√ Reduce anxietatea și stresul;

√ Crește imunitatea organismului;

√ Tratează insomnia;

√ Stimulează fluxul limfatic, sistemul natural de apărare al organismului împotriva invadatorilor toxici – spre exemplu, la pacienții cu cancer la sân, a fost demonstrat că masajul ajută la multiplicarea celulelor care luptă împotriva cancerului;

√ Reduce spasmele și crampele;

√ Ajută la eliminarea endorfinelor – analgezicele naturale ale corpului.

Contraindicațiile masajului :

 

Masajul se execută în condiții de 

siguranță, atât timp cât este efectuat de un specialist instruit în terapia masajului.

 

Există situații în care masajul este contraindicat pentru siguranța pacientului cât și a terapeutului:

– trombofilită sau tromboză venoasă;

– insuficiențe severe in funcționalitatea organelor vitale, insuficiență cardiacă severă, insuficiență renală severăseveră și în situații de criză infarct miocardic acut, aritmii cardiace severe;

– infecțiile severe și acute;

– tumori maligne;

– tulburări de coagulare a sângelui;

– inflamațiile acute;

– consumul de alcool;

– fracturi;

– artrită reumatoidă- se consultă medicul înainte;

– sarcină – se consultă medicul înainte;

– afecţiuni acute ale tubului digestive,

– manifestări hemoragice;

– boli psihice majoremajore;

– tuberculoză cu diferite localizări.