Masajul este una dintre cele mai vechi tradiții vindecătoare , una dintre cele mai eficiente forme de terapie alternativă folosită de către popoarele străvechi pentru tratarea și prevenirea multor boli și afecțiuni.


Scopul principal al masajului de relaxare este de a ne elibera de stres și de a ne ajuta să avem o stare generală de bine, în același timp reușind să rezolve probleme de sănătate și să calmeze anumite dureri.

Masajul de relaxare ajută la eliminarea de endorfine și serotonină având un impact puternic la nivel psihologic. Se recomandă efectuarea masajului într-o ambianță plăcută, folosind uleiuri aromate și muzică liniștitoare, pentru rezultate cât mai bune.

Masajul de relaxare este recomandat tuturor persoanelor, atât bebelușilor cât și persoanelor în vârstă, este potrivit atât persoanelor care doresc să se relaxeze, celor care fac multă mișcare, celor care suferă de afecțiuni de natură fizică, cât și persoanelor care suferă de stres sau tulburări emoționale sau psihice.

Masajul de relaxare este recomandat și femeilor însărcinate,în acest caz având rol terapeutic – în cazul durerilor sau ale picioarelor umflate, cât și cosmetic – pentru prevenirea apariției vergeturilor.

Masajul este un procedeu la care ar fi indicat să apelăm cât mai des pentru a ne reîncărca corpul cu energie și pentru a elimina tensiunile acumulate în urma stresului cotidian.

Ședințele de relaxare prin masaj se recomandă a fi introduse în programul săptămânal cu regularitate – 2/3 ședințe pe săptămână.

Efectele benefice ale masajului de relaxare asupra organismului uman:

Efectele masajului la nivelul circulator

Manevrele de efleuraj aplicate în timpul acestui procedeu sprijină și stimulează circulația venoasă de întoarcere și cea superficială ușurând astfel munca inimii. Dacă adăugăm la aceste manevre și altele mai puternice, cum ar fi presiunile, atunci întregul procedeu va acționa și asupra circulației venoase de întoarcere profundă, cu efect folosit în patologia venoasă.

Cu privire la circulația limfatică, anumite proceduri cum ar fi –  alunecări profunde pe membre, efleurajul mai energic, fricțiunile – activează circulația limfei în sens centripet, ajutând în combaterea stazei limfatice.
 
Este important de reținut că anumite proceduri de masaj cum ar fi – efleurajul, fricțiunile și alte manevre – induc local o secreție histamină și acetilcolină care produc o vasodilatație periferică locală (hiperemia pielii), ceea ce exprimă o activare circulatorie cu consecințe metabolice la care intervin și alte mecanisme (nervoase, hormonale, etc).

Efectele masajului la nivel muscular

Manevrele ușoare (efleurajul) au efecte calmante, liniștitoare și decontracturante asupra mușchilor. Prin aplicarea altor manevre de masaj cum ar fi – frământatul, tapotamentul, etc – pe cale mecanică (directă) și reflexă (indirectă), acestea activează circulația din mușchi, stimulând creșterea agenților nutritivi și în același timp favorizând eliminarea cataboliților nocivi, în special la sportivi ( acid lactic, peroxizi lipidici, etc), de asemenea se stimulează elasticitatea și forța de contracție a fibrelor musculare.

Efectele masajului asupra metabolismului

Prin manevre stimulative cum ar fi – baterea sau tapotamentul, vibrațiile – ce activează metabolismul, sunt mobilizate grăsimile din stratul celular subcutanat, contribuind la arderea și diminuarea țesutului subcutanat în exces.

Prin activarea circulației locale se îmbunătățește oxigenarea corpului cu până la 15%, crescând aportul de trigliceride, fosfați, acizi grași liberi, glucoză și alți nutrienți, mai ales la nivel muscular, contribuind la creșterea eficienței mecanice.

Contraindicații masaj de relaxare:

– Afecțiuni dermatologice (dermatită, eczeme, micoze,etc);

– Boli sau leziuni cu caracter hemoragic;

– Arsuri recente prin agenți termici, fizici sau chimici;

– Boli infecto-contagioase;

– Inflamații acute și cronice de orice natură, în tulburări digestive, în bolile acute ale organelor abdominale  cu caracter hemoragic (ulcer), tumoral, inflamator ( apendicită, peritonită);

– Varice voluminoase neoperate și ulcer varicos, etc.

 

Cu miscari ferme dar care creeaza o senzatie placuta de relaxare si eliberare a stresului. Masajul terapeutic sau de relaxare are efecte pozitive asupra circulatiei, functiilor imunitare, digestiei, sistemului nervos; si de asemenea are un rol foarte important in eliminarea stresului.

Alte efecte terapeutice:

  • Eliminarea stresului si a oboselii;
  • Atenueaza durerile si crampele musculare;
  • Micsoreaza presiunea sangelui;
  • Imbunatateste circulatia sangelui si a limfei;
  • Ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
  • Imbunatateste digestia;
  • Elimina durerile de cap si de gat;
  • Creeaza relaxare generala in organism;
  • Se poate realiza oricand simtiti nevoia de relaxare.