Programele noastre se adreseaza tuturor, de la bebelusi pana la varstnici, realizate in urma evaluarilor amanuntite.
In cabinetul Kineticalfabio veti beneficia de echipament modern si variat pentru a putea efectua numeroase exercitii de gimnastica medicala. Kinetoterapeutii nostri vor alege cele mai bune tehnici pentru a avea rezultatele scontate in cel mai scurt timp. Metodele si tehnicile folosite sunt numeroase (Metoda Kabat, Metoda Bobath, Tehnica Le Metayer, Metoda Margareth Rood, Metoda Phelps, Metoda Brunngstrom, Metoda Frankel, Programul Williams, Metoda McKenzie, Terapia Schroth, Metoda Klapp, Metoda Pilates), adaptate afectiunilor dumneavoastra.
Programele noastre se adresa tuturor, de la bebelusi pana la varstnici, realizate in urma evaluarilor amanuntite, tinandu-se cont de dezvoltarea neuromotorie, in cazul celor mici, si de starea de sanatate a celor adulti.
Kinetoterapia după tendinite
Este o inflamare a tendonului, aceasta fiind o parte de legătură dintre un os şi un muşchi.
Manifestările tendinitei sunt dureroase, apărând în general la momentul mişcării, iar aceasta poate afecta majoritatea segmentelor corpului. Diagnosticul se stabileşte după examenul clinic, radiografia zonei sau RMN. Prin tratamentul tendinitei urmăpresc în mod primar ameliorarea durerii şi reducerea inflamaţiei. Fizioterapia este foarte bună în tratamentul combinat al tendinitelor, cele mai frecvente tehnici fiind ultrasunetul, curentul interferenţial sau laserul.
Kinetoterapia joacă cel mai important rol în prevenirea acestora. Se vor evita activităţile care folosesc în mod excesiv tendoanele. Un program de exerciţii specifice destinate să întindă şi să consolideze muşchiul de care este legat tendonul afectat împreună cu tehnici manuale sau de bandajare de tipul benzilor kimeriologice aduc un mare beneficiu recuperării rapide.
Masajul este un adjuvant în tratament datorită beneficiilor acestuia în relaxarea musculară, ligamentară şi tegumentară, ajută organismul în revenire după efort.
Kinetoterapia după luxaţii
Luxaţia reprezintă o pierdere permanentă a legăturilor articulare dintre capetele unei articulaţii. O articulaţie se luxează atunci când capetele oaselor sunt forţate din poziţia lor normală. Articulaţia nu mai funcţionează corect, în plus oasele deplasate pot afecta structura din interiorul şi din jurul articulaţiei.
Diagnosticul se pune în urma unei examinări clinice atente. Luxaţiile pot să apară la oricare dintre articulaţiile aparatului locomotor (umăr, cot, pumn, genunchi, gleznă) După o luxaţie de gleznă recuperarea se face prin fizioterapie şi kinetoterapie.
Kinetoterapia după fracturi
Fractura reprezintă întreruperea sau discontinuitatea la nivelul unui os ca urmare a unui traumatism. Fracturile sunt clasificate în diferite tipuri: Fractura închisă – simplă – cele la care pielea este intactă, în timp ce fracturile deschise implică plăgi. Semnele clinice prezente într+o fractrură includ durerea, echimoza locală, scurtarea de membru şi impotenţa funcţională parţială.
Kinetoterapia după entorse
Entorsa reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în ortopedie. Ea implică leziunea uneia sau mai multor ligamente ale unei articulaţii. Entorsele se produc cel mai frecvent la nivelul pumnului şi al gleznei. Entorsa include inflamarea articulaţiei şi incapacitatea funcţională parţială, iar pentru un diagnostic corect se pot face ecografie părţi moi sau RMN.
Entorsele se clasifică în trei grade de gravitate:
– Gradul 1 (entorsa uşoară)
– Gradul 2 (entorsa medie)
– Gradul 3 (entorsa gravă)
mală.
Program de recuperare:
Fizioterapia:
– Terapia laser de joasă putere
– Curentul terapeutic de joasă frecvenţă, precum curenţii trobert şi tens
– Curentul de medie frecvenţă sau curenţii interferenţiali
– Curentul de înaltă frecvenţă, ultrasunetul
– Magnetodiafluxul
Fizioterapia este foarte importantă deoarece reduce foarte mult durerea, contracturile, stimulează circulaţia sanguină şi nu în ultimul rând stimulează repararea celulară.
În tratarea entorselor intervine şi kinetoterapia şi masajul local. Această combinaţie de proceduri are rezultate vizibile deoarece masajul intervine în drenarea limfei, relaxarea musculaturii şi stimularea circulatorie. Kineoterapia intervine în recăpătarea mobilităţii şi stabilităţii articulare astfel încât la finalul procedurilor articulaţia va reveni la starea anatomică şi funcţională nor
KINETOTERAPIA PEDIATRICĂ
Generalități
Kinetoterapia pediatrică ajută la depistarea timpurie a problemelor de sănătate și utilizează o varietate de modalități. Kinetoterapeutul împreună cu medicii specialiști diagnostichează, tratează și gestionează sugarii, copii și adolescenții cu o varietate de tulburări/boli congenitale de dezvoltare, neuromusculare, scheletice sau dobândite.
Tratamentele se concentrează în principal pe îmbunătățirea abilitățiilor motorii grele și fine, echilibrului și coordonarii, forței și rezistenței, precum și procesarea/integrarea cognitivă și senzorială.
În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0-16 ani, kinetoterapia pediatrică reeprezintă un set de proceduri menite să îmbunătățească abilitățile de mișcare ale acestora, folosindu-se de metode cum sunt antrenarea mișcării, fortifierea, exercițiul, întinderea, echipamentul adaptat, învățarea motricității și joaca, precum și educația.
Programele de kinetoterapie la copii se aplică în recuperarea următoarelor tipuri de afecțiuni:
- Recuperarea în afecțiuni ortopedice
- Deviații de statică vertebrală (scolioză, cifoză, lordoză)
- Deviații ale membrelor superioare și inferioare (tal valg, platfus, var-equin, talus varus, genuvalgum, geruvalgum, coxa-vara, etc.)
- Recuperarea post-operatorie
- Fracturi, operații de șold , operații de corectare a scoliozei
- Recuperarea posttraumatică
- Afecțiuni neurologice: paralizii cerebrale (parapareza, tetrapareza, hemipareza), paralizii de tip periferic
- Boli neuromusculare (distrofii musculare, amiotrofii spinale, etc.), mielomelingocel, hidrocefalie, microcefalie )
- Sindromuri: West, Down, Hipoton, etc.
- Întârzieri motorii: tulburare de coordonare și echilibru, prematuritate severă
Beneficiile kinetoterapiei la copii și adolescenți
În cazul sugarilor, copiilor și adolescenților există avantaje considerabile atunci când urmează o terapie fizică, care aduce îmbunătățiri atât fizic, dar și mental. Kinetoterapia pediatrică îi ajută pe copii să învețe să realizeze cu succes și independent abilități motorii brute și abilități de mobilitate funcțională. Pe masură ce un copil începe să dezvolte aceste abilități, creează o formă mai mare de independență ce contribuie la obținerea unui sentiment mai înalt de stimă de sine.
Deși kinetoterapia oferă o formă sigură de dezvoltare și întărire, este de asemenea și capabilă să fie o măsură preventivă esențială.
Ce putem îmbunătății prin kinetoterapie pediatrică ?
- Gama de miscare – cat de mult se poate indoi sau indrepta o articulatie
- Forta
- Echilibru – abilitatea de a mentine echilibru (raspunsuri de inclinare si corectare) si de a se impiedica sa cada ( raspunsuri de protectie)
- Reflexe – raspunsuri automate observate in special la sugari (intelegere palmara, support pozitiv, reflex tonic asimetric al gatului si labirintic )
- Postura – alinierea corpului in diferite pozitii
- Ton – rezistenta naturala intr-un muschi
Ce presupune kinetoterapia pediatrica ?
- Activitati si exercitii de intindere si intarire pentru a creste gama si calitatea miscarii unui copil
- Stabilirea sau remodelarea modelelor de miscare pentru a urma dezvoltarea normala
- Imbunatatirea controlului postural
- Antrenament de mers
- Evaluarea necesitatii de echipamente adaptive si dispozitive ortopedice
Cand este necesara kinetoterapia la copii si adolescenti ?
- Acestia nu indeplinesc etapele de dezvoltare asteptate in primul an de viata
- Au o preferinta puternica pentru a-si intoarce capul intr-o anumita parte sau pentru a folosi doar o parte a corpului
- Se urca in picioare sau merg intr-un mod atipic/incomod
- Au dificultati in a tine pasul cu colegii lor in timpul jocului
- Nu sunt capabili sa indeplineasca aceleasi sarcini motorii grosiere
- In mod frecvent se impiedica si cad in timpul mersului
- Se plang de durere atunci cand indeplinesc sarcini motorii grosiere
- Au fost raniti si nu pot indeplini functia la nivelul lor anterior
“O buna conditie fizica nu se obtine visand cu ochii deschisi si nici nu se dobandeste instantaneu!” (Joseph H. Pilates)