iulie 9, 2018

Hemipareza Spastica

HEMIPAREZA SPASTICA reprezinta un deficit motor ce afecteaza doar o jumatate a corpului, afectiunea fiind incadrata in categoria paraliziilor cerebrale.

In cazul hemiparezei de tip spastic deficitul motor este permanent, partial si incomplet, dar el nu se agraveaza pe masura trecerii timpului. Pacientul diagnosticat cu aceasta afectiune se poate misca, dar mai incet si cu mare dificultate, in paralel fiind remarcata si scaderea considerabila a fortei musculare.

Ea poate fi localizata pe stanga sau pe dreapta, ea afectand atat membrul inferior cat si membrul superior de pe aceeasi parte a corpului.

Este cauzata de lezarea unui neuron motor central (sindrom piramidal), ce este de regula localizat desupra lui foramen magnum. In acest caz sunt afectate miscarile, vorbirea, dar si cunoasterea, bolnavul avand serioase dificultati in rela?iile cu cei din jurul sau.

In cazul hemiparezelor, leziunea este localizata pe partea opusa celei pe care se constata paralizia membrelor, respectiv o hemipareza pe partea stanga indica leziuni in zona dreapta si invers.

In situatia in care se remarca diverse semne de slabiciune la nivelul fetei, hemipareza poate fi cauzata de o leziune produsa la nivelul maduvei cervicale superioare, mare parte dintre acestea fiind de cele mai multe ori insotite si de parapareze sau cvadripareze.

Hemipareza spastica poate fi determinata de lezarea fasciculului piramidal (a neuronului motor central), de un accident vascular ischemic (ce implica micsorarea sau stoparea totala a circulatiei sangvine la nivelul unei artere cerebrale), de diverse tumori intracraniene primare sau in metastaze, de diferite infectii cerebrale (cum ar fi encefalite, meningite sau abcese cerebrale), dar si de un accident vascular hemoragic, cand se produce o inundare masiva la nivel cerebral.

Hemipareza spastica este mai frecventa la adulti, ea putand insa sa fie diagnosticata si in cazul copiilor (hemipareza spastica de tip congenital si hemipareza spastica de tip dobandit).

Hemipareza spastica simptome

Poate fi recunoscuta cu usurinta, pacientul avand reflexe mult exagerate, cu miscari involuntare ale musculaturii afectate, spasticitate, probleme in deplasare si forta musculara mult scazuta.

Spasticitatea se remarca mai ales in situatia in care se incearca extensia bratului flectat pe antebrat, caz in care se sesizeaza o rezistenta deosebita, ce scade brusc daca este marita presiunea aplicata antebratului (situatia apare mai ales in cazul pacientilor ce au sindrom piramidal, ea fiind cunoscuta drept ‘lama de briceag’).

In cazul hemiparezei spastice deficitul motor se observa in special la nivelul muschilor extensori ai membrului superior afectat (nu se poate realiza extensia), dar si la nivelul muschilor flexori ai piciorului cu probleme, care nu mai poate fi flexat.

Pacientii diagnosticati au antebratul flectat pe brat si tin pumnul strans (membrul superior este in adductie si flexie), cu piciorul in extensie pe partea cu probleme.

Cum nu mai poate flexa gamba si genunchiul, ei vor capata asa-numitul ‘mers cosit’, varful piciorului atingand primul suprafata de mers, dupa care se realizeaza o miscare circulara, cu membrul inferior dus de la posterior spre anterior.

La aceste persoane se semnaleaza si prezenta reflexelor patologice Rossolimo, Hoffman sau Babinski (cel mai cunoscut fiind reflexul cutanat plantar). Pentru revenirea cat mai curand la activitatile cotidiene este recomandat ca recuperarea medicala in cazul pacientilor diagnosticati cu hemipareza sa inceapa cat mai devreme, imediat dupa stabilizarea acestuia. Recuperarea se realizeaza in cadrul unui program personalizat, in functie de cauzele care au generat hemipareza, dar si de starea fizica a pacientului, de varsta acestuia si de afectiunile conexe.

Recuperarea medicala in cazul se poate realiza cu ajutorul sedintelor de masaj, prin exercitii de gimanstica pasiva, dar si prin kinetoterapie.

Recuperarea medicala poate avea rezultate deosebite, daca este efectuata in centrele medicale specializate, sub indrumarea unui kinetoterapeut.

Sedintele de kinetoterapie vizeaza in special combaterea spasticitatii de la nivelul muschilor flexori si extensori ai membrelor afectate, cu reechilibrarea musculaturii si reluarea mersului normal. Exercitiile specifice, ce trebuie realizate corect, au scopul de a mari forta de contractie musculara, dar si rezistenta in cazul mainii si piciorului cu probleme, crescand in acelasi timp atat viteza de realizare a miscarilor cu acestea, cat si gradul de coordonare musculara a diverselor miscari.

De cele mai multe ori spasticitatea se poate combate prin cunoscuta metoda Bobath, cu ajutorul careia se pot inhiba reflexele exagerate ale muschilor afectati, diferitele pozitii specifice in care sunt asezate membrele cu probleme ducand la stimularea extensiei bratului si la flexia piciorului.

De asemenea, pe perioada realizarii acestor tipuri de exercitii, pacientul va obtine un control mai bun al miscarii, o crestere a numarului de miscari executate corect, o crestere a preciziei de executie, dar si o crestere semnificativa a flexibilitatii, prin repetari numeroase de treceri din pozitia de ostostatism in sezut si din pozitia decubit dorsal in cea de decubit ventral.

Un loc important in recuperarea medicala il ocupa recuperarea mersului pacientului, acest obiectiv putandu-se realiza in timp. Sub supravegherea si indrumarea kinetoterapeutului, pacientul invata sa stea din nou in echilibru in pozitia ortostatica, de cele mai multe ori intre doua bare paralele, amplasate la nivelul soldurilor sale. Treptat, realizand corect toate exercitiile incluse in programul personalizat de recuperare, se va realiza mersul sustinut, dupa care se va trece la mers independent.

In faza finala a programului de recuperare se urmareste invatarea pacientului cu miscari de urcare si de coborare a scarilor, acestea fiind considerate cele mai complexe, din cauza amplitudinii miscarii de flexie a gambei si genunchiului, care uneori sunt imposibile in cazul pacientilor diagnosticati cu hemipareza spastica.

Nu neglijati sedintele de recuperare, daca va doriti sa scapati de toate efectele cauzate de o hemipareza spastica ! Si nu uitati ca exercitiile kinetoterapeutice trebuie realizate corect, sun indrumarea si supravegherea specialistului !


    Please prove you are human by selecting the Car.

    Leave a comment