Coxartroza, cunoscuta si sub denumirea de osteoartroza a soldului, este o afectiune degenerativa cronica care duce, in timp, la macinarea cartilajului articular, provocand astfel dureri puternice si pierderea mobilitatii.
Coxartroza poate fi de doua feluri:
- coxartroza primara – apare in mod natural in timpul procesului de imbatranire, dupa depasirea varstei de 60 de ani.
- coxartroza secundara – poate sa apara si la pacientii tineri care sufera de deformatii anatomice la nivelul soldurilor precum displazia de sold, boala congenitala care determina dezvoltarea anormala a articulatiilor. Traumatismele de la nivelul soldurilor precum si obezitatea severa pot fi, de asemenea, responsabile pentru aparitia coxartrozei secundare.
Simptomele coxartrozei au un debut usor sesizabil, apoi evolueaza pe masura ce timpul trece. Iata ce simptome ar trebui sa iti atraga atentia:
- Rigiditate la nivelul soldurilor, care creste progresiv in intensitate
- Stare de disconfort sau durere in sold, in zona inghinala dar si la nivelul feselor
- Dureri accentuate la efort fizic
- Pierderea mobilitatii soldului
- Atrofierea muschilor care sustin articulatia
- Aparitia unor formatiuni de tip “ciocuri” osoase pe suprafata articulatiei bolnave
Cum se trateaza coxartroza?
In stadiu incipient al coxartrozei, tratamentul se concentreaza pe reducerea durerilor si pe protejarea articulatiilor. Calmantele, medicamentele anti-reumatice si antiinflamatoare sunt folosite daca coxartroza este diagnosticata timpuriu.
Kinetoterapia si fizioterapia sunt folosite pentru a reduce durerile, dar si pentru a fortifica musculatura care sustine articulatia.
Daca coxartroza este insa in stadiu avansat, singura metoda de tratament eficienta consta in interventia chirurgicala.
Protezarea soldului, adica artroplastia, este interventia chirurgicala folosita pentru tratarea coxartrozei daca durerile nu pot fi ameliorate de tratamentul medicamentos iar articulatia limiteaza mobilitatea pacientului.
Printr-o asemenea interventie chirurgicala se implanteaza o articulatie artificiala care reda mobilitatea pacientului si elimina durerile.